5.12.2024
Bugün, Avrupa Kamu Hizmetleri Sendikaları Federasyonu (EPSU) Genel Sekreteri Jan Williem Goudriaan, Sendikamız Genel Başkanı Remzi Çalışkan’ın tutuklanması nedeniyle dayanışma ziyaretinde bulunmuştu.Ziyaret sırasında Jan Williem Goudriaan, Uluslararası Kamu Hizmetleri Sendikaları Konfederasyonu (PSI) Yürütme Kurulu tarafından hazırlanan dayanışma bildirgesini de sendikamıza iletti. PSI'ın dayanışma bildirgesi şöyledir:
Remzi Çalışkan ve Tutuklu Türk Sendikacılarla Dayanışma Bildirgesi
Uluslararası Kamu Hizmetleri Sendikaları Konfederasyonu Yürütme Kurulu, 26 Kasım'da tutuklanan Türk sendikacılarıyla dayanışma içinde olduğunu ifade ediyor ve derhal serbest bırakılmalarını talep ediyor.
Türkiye'de 26 Kasım sabahı 230'dan fazla kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında insan hakları savunucuları, gazeteciler, muhalefet partilerinden belediye meclis üyeleri ve Gözaltına alınan sendikacılar arasında, KESK konfederasyonuna bağlı sağlık sendikası SES’in iki üyesi ve DİSK konfederasyonunun başkan yardımcısı, PSI/EPSU bağlantılı Genel-İş Başkanı ve EPSU Yürütme Kurulu üyesi Remzi Çalışkan yer alıyor. Ayrıca Genel-İş Mersin şubesinden Kemal Göksoy da gözaltına alınanlar arasında.
Tutuklanma gerekçesi sözde terörist faaliyetlerle ilişkilendiriliyor. Ancak, avukatlarına dava dosyalarına erişim izni verilmedi. Cuma günü yapılan bir duruşmada gözlemcilerin belirttiğine göre, suçlamalar anonim bilgiler ve zaten itibarını yitirmiş, çelişkili iddialara dayanıyor. Bu süreç adil yargılanma ilkelerine uygun değil ve herhangi bir duruşmanın adil olacağına dair çok az umut var. Meslektaşlarımız tutuklu kalmaya devam ediyor. Bu durum, Türk hükümetini eleştiren sendikal faaliyetlerin açık bir şekilde taciz edilmesidir.
Tutukluların derhal serbest bırakılmalarını, hapishanedeyken insan onurlarına saygı gösterilmesini ve Avrupa Konseyi standartlarına uygun şekilde insanca muamele görmelerini talep ediyoruz. Avukatlarına, aleyhlerindeki tüm delillere tam erişim hakkı verilmelidir. Hukuki süreç devam ederse, adil bir yargılama yapılması şarttır.
PSI, meslektaşlarımızı desteklemek için Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) üzerinden davalarını gündeme getirerek dahil olmak üzere her şekilde yardımcı olacaktır. Türkiye, ITUC’un sendikal haklar endeksine göre, küresel olarak sendikal hakların en çok ihlal edildiği ülkelerden biridir. Uzmanlar Komitesi, son 10 yılda bu konudaki ihlallerle ilgili çeşitli gözlemler yapmıştır.
Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’nin ilerleme raporunda, sendikal haklar konusunda hiçbir iyileşme olmadığı ve temel hakların hala ciddi bir endişe kaynağı olduğu belirtilmiştir.