11/08/2022
Son 2 günde önce İŞ-KUR, ardından TÜİK ve son olarak TÜİK verilerinden yararlanarak Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), işsizlik raporlarını yayımladı. TÜİK ve İŞ-KUR verilerini karşılaştırmalı olarak değerlendiren ve hesaplamalar yapan DİSK-AR, iki kurum arasındaki tutarsızlığı ve veri uyuşmazlığını ortaya koymakla birlikte işsizliğin ülke genelindeki son durumunu da veriler ışığında objektif bir şekilde gösterdi.
Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı haziran dönemini kapsayan işsizlik verilerine ilişkin İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu’nu yayımladı.
DİSK-AR’ın TÜİK verilerini değerlendirdiği rapora göre, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı (atıl işgücü) yüzde 20.4 seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı Haziran ayı işsizlik verilerine göre Türkiye’de işsizlik oranı, bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak azalışla yüzde 10,3 oldu. İŞKUR'un 08 Ağustos’ta yayımladığı temmuz ayı raporuna göre ise işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 arttı. Kayıtlı işsizlerin yüzde 36'sını 15-24 yaş grubu oluşturdu. Buna göre Türkiye genelinde 15 ve üzeri yaştaki kişilerde işsiz sayısı Haziran ayında bir önceki aya göre 136 bin kişi azalarak 3 milyon 541 bin kişi oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı yani âtıl işgücü 1,7 puan düşüşle yüzde 20,4 olarak kaydedildi. İstihdam edilenlerin sayısı ise Haziran ayında bir önceki aya göre 46 bin kişi azalarak 30 milyon 866 bin kişi oldu.
DİSK-AR’ın, TÜİK ve İŞKUR verilerini karşılaştırdığı raporda aradaki tutarsızlık şöyle değerlendirildi:
“İŞKUR’un kayıtlı işsiz sayıları kayıtlara, TÜİK’in işsizlik verileri ise ankete dayalı olarak hesaplanmaktadır. İki kurumun metodolojileri farklı da olsa İŞKUR tarafından aylık istatistik bültenlerinde açıklanan kayıtlı işsiz sayıları işsizliği anlamamız açısından önemli göstergedir. Olağan seyirde İŞKUR’un kayıtlı işsiz sayılarının TÜİK’in işsiz sayılarına yansıması beklenir. Ancak uzun bir süredir iki kurumun işsiz sayıları arasındaki farklar birbirinden zıt bir eğilim izlemektedir. İŞKUR’un Haziran 2021 ile Haziran 2022 arasında son 1 yıllık dönemde kayıtlı işsiz sayısı 2 milyon 950 binden 3 milyon 568 bine yükseldi, kayıtlı işsiz sayısında yaklaşık yüzde 21’lik bir artış gerçekleşti. TÜİK’e göre ise son 1 yılda dar tanımlı işsiz sayısı 136 bin kişi azaldı. İŞKUR’a göre son 1 yılda toplamda 617 bin kişi işsiz olduğu için İŞKUR’a başvurdu. Bu başvuruların 329 bini kadın, 288 bini ise erkek işsizlerden oluştu (Grafik 3). Son 1 yılda İŞKUR’a kayıtlı kadın işsizlerin sayısı 329 bin iken TÜİK’e göre ise son 1 yılda kadın işsizliği 129 bin arttı. Erkek işsizliği ise 99 bin azaldı. Cinsiyete göre TÜİK ile İŞKUR arasındaki uçurumun artmaya devam ettiği görülmektedir. Bu sebeple İŞKUR ile TÜİK arasındaki sayılardaki bu uyumsuzluğun sorunlu olduğunu düşünüyoruz”.
DİSK-AR’ın raporunda işsizlik verileri özetle şöyledir:
Geniş tanımlı işsiz sayısı 7 milyon 607 bin,
Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 20,4 oldu.
Geniş tanımlı işsiz sayısı pandemi öncesine göre 1 milyon 35 bin arttı.
Geniş Tanımlı Kadın İşsizliği Yüzde 28,3
Kadın işsizliğini ayrı bir başlık altında değerlendiren DİSK-AR’ın bu konudaki değerlendirmesi ise şöyledir:
“Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tahminlerine göre salgının işgücü piyasalarındaki etkisi kadınlar aleyhine devam ediyor. ILO’nun güncel tahminleri çalışılan saatlerde toplumsal cinsiyet eşitliği için gerileme olduğuna işaret ediyor. Salgın öncesinde kadınlar ve erkekler arasındaki çalışılan saat farkı fazlaydı. Ancak salgın sonrasında işgücü piyasalarında beklenen toparlanma kadın ve erkekler arasındaki çalışılan saat farkını kapatmak hususunda yetersiz kalındığı ifade edilmektedir.
TÜİK’e göre de kadın işsizliği tüm işsizlik türlerinde en yüksek kategori olarak görülmeye devam ediyor. Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,5 iken kadınlarda yüzde 13,8’e yükseldi. Geniş tanımlı işsizlik (âtıl işgücü) erkeklerde yüzde 16, kadınlarda ise yüzde 28,3’a yaklaşmıştır. Geniş tanımlı kadın işsizliği ile geniş tanımlı erkek işsizliği arasındaki fark 12,3 puandır”.