14/02/2023
6 Şubat’taki Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler Türkiye’yi koca bir yas evine dönüştürdü. On binlerce insanımızın yaşamını yitirdiği depremde Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya başta olmak üzere Diyarbakır, Adana, Şanlıurfa, Gaziantep, Osmaniye ve Kilis eşi görülmemiş bir acıyla yıkıldı. Bu büyük felakette yaşamını yitirenlerin yakınlarına ve tüm halkımıza başsağlığı diliyoruz.
Toplumsal Dayanışmayı Büyütelim
Depremin yarattığı büyük yıkımla birlikte toplumsal dayanışmayı büyütmenin, yaraları sarmanın, destek olmanın, dostluğun, hemhalliğin ve duygudaşlığın değerini ve önemini bilen bütün halkımızla birlikte biz de işçi sınıfı olarak dayanışmayı büyütmek için seferber olduk. Deprem bölgesindeki ihtiyaçları karşılamak için çaba ve gayret gösteriyoruz. Depremden kurtulanların onurlu bir varoluş mücadelesi sürecine girdiğini göz ardı etmeden; bu yas sürecinin ve gündelik yaşamın olağan akışının yeniden sağlanmasının uzunca bir sürece yayılacağı bilinciyle hazırlıklar yapmaya; dayanışmamızı büyütecek yeni çözüm yolları aramaya ve sürecin takipçisi olmaya devam ediyoruz.
Bilindiği gibi, depremin meydana geldiği ilk saatlerden itibaren DİSK Yönetim Kurulu, Genel Başkanımız Remzi Çalışkan başkanlığında bir kriz masası oluşturmuş ve deprem bölgesi için somut dayanışma kararları almıştı. O günden beri bölgedeki yaraların sarılması için canla başla çalışıyor, sözlerimizi eyleme dönüştürüyoruz.
Belediye İşçileri Deprem Bölgesinde Canla Başla Çalışıyor
Yaşamın daimî yeniden üreticileri olan belediye işçisi üyelerimiz, Türkiye’nin dört bir yanından deprem bölgesine koşuyor. “Gün Dayanışma Günüdür” diyen üyelerimiz; İskenderun Limanı’nda çıkan yangını söndürüyor, oluşturdukları dayanışma zincirleriyle ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere hazırlanan kolileri paketliyor, tırlara yüklüyor, nakliye ediyor, arama kurtarma çalışmalarına katılıp enkaz kaldırıyor, can kurtarıyor ve sağlık ekipleriyle yaraları sarmaya çalışıyor.
Dayanışmamız Uzun Vadeli Olacak
Kuşkusuz, onlarca tırla Ankara’dan İzmir’den deprem bölgesine gönderdiğimiz dayanışma kolilerinin kısa vadeli ve acil ihtiyaçlara yönelik olduğunun bilincindeyiz. Deprem bölgesinde zorlukla yaşama tutunanların acil çözüm bekleyen sorunları ve bu sorunları çözecek irade ve basirete ihtiyacı var. Başta bakım, ilgi ve rehabilitasyona ihtiyaç duyan yaşlılar ve çocuklar olmak üzere her koşulda ağır yükleri sırtlamak zorunda bırakılan kadınlar, hayatta kalma mücadelesi verirken dayanışmayı büyüterek bu yükleri hafifletmek her zamankinden daha da önemli ve anlamlı bir hale geliyor.
Biliyoruz ki, depremden sağ kurtulanların sağlık, beslenme, barınma ihtiyaçları her geçen gün biraz daha artacak; bu şok dalgası geride bırakıldığında, kalıcı çözümlere yönelik adımlar atılmaması halinde var olan hijyen sorunlarına salgın hastalıklar ve enfeksiyon hastalıkları eklenecektir. Bu nedenle dayanışmanın ve deprem bölgesindeki organizasyonun düzenli, etkili ve hızlı olmasını önemsiyoruz.
İhtiyaç Malzemelerimiz Yolda
Genel-İş olarak, depremin ilk günü Genel Başkanımız Çalışkan’ın da söylediği gibi, bu süreç tamamen normale dönene kadar deprem mağdurlarının yanında olacağız ve iyileştirme çalışmalarının parçası olmayı sürdüreceğiz. Depremin ilk gününden itibaren deprem bölgesinden gelen talepler doğrultusunda acil ihtiyaç listelerimizi oluşturup tırlarla bu ihtiyaçları depremzedelere ulaştırmaya başladık. Ankara ve İzmir’den başta olmak üzere şubelerimizle koordineli olarak ihtiyaç malzemesini deprem bölgesine göndermeye devam ediyoruz. İlk etapta İzmir’den 4 ve Ankara’daki Genel Merkez'imizden giden 4 tır dolusu ihtiyaç malzemesi ile çocuklar için oyuncakların olduğu bir aracımız deprem bölgesine ulaşmış bulunmaktadır. Diğer dayanışma kolilerimiz de ivedilikle deprem bölgesine ulaşacaktır. Bunun dışında acil ihtiyaçlar doğrultusunda belirlediğimiz yerlere konteynır gönderdik ve temel ihtiyaçlardan sonra barınma ihtiyacının karşılanmasını önceliğimiz haline getirerek bu doğrultuda çalışıyoruz. Barınma ihtiyacının kış koşullarına uygun şekilde giderilmesi amacıyla çalışmalarımızı sürdürürken mağduriyetlerin artmaması için Ankara'daki misafirhanemizi bölgeden gelen depremzedelere açtık. Deprem bölgesinden ayrılan depremzedelerin gittikleri illerde de yalnız kalmaması için elimizden geleni yapıyor; bu illerde yer alan şubelerimiz aracılılığıyla dayanışmayı sürdürüyoruz.
Emek ve Dayanışma
Genel-İş örgütlü olduğu her yerde dayanışmayı büyütüyor. Deprem bölgesinde gerçekleştirdiğimiz dayanışmanın temelinde Genel-İş’in onurlu üyelerinin alın teri ve emekleri vardır. Genel-İş’in sürdürdüğü bu dayanışma yüreği deprem bölgesinde olan Genel-İş üyelerinin eseridir.